Solutii de cloud computing

Intre utilitate si necesitate

Achizitia serviciilor si a echipamentelor IT uneori necesita resurse poate peste masura bugetului, cel putin in faza de debut a unui business. Din acest motiv este nevoie de o solutie care sa acopere aceasta nevoie si anume desfasurarea activitatii apeland la „inchirierea” si utilizarea echipamentelor sau a componentelor IT a caror infrastructura este amplasata in afara locatiei.

Astfel am introdus notiunea de cloud computing, respectiv solutiile ce raspund tocmai nevoilor descrise si formulate anterior. Este un concept informatic relativ nou, insa raspunde unor nevoi reale si din ce in ce mai raspandite printre utilizatorii serviciilor si produselor IT.

Vulnerabilitati

Stabilitatea conexiunii la reteaua de internet este un prim factor care poate face diferenta intre un serviciu de cloud computing functional si unul nefunctional. Este necesara o anumita rapiditate si o functionalitate lipsita de intreruperi pentru ca acest serviciu sa se poata realiza.

Un alt aspect important de luat in considerare este legat de siguranta datelor. In cazul deficientelor privind securitatea, respectiv punerea in pericol a datelor utilizatorilor, se creeaza dubii si neincredere in randul acestora.

Pe de alta parte localizarea serverelor si a echipamentelor sunt la fel de importante si de multe ori ridica semne de intrebare in situatiile in care apar probleme, intrucat clientii nu cunosc conditiile in care le sunt stocate datele, tara si politicile lor interne.

Principalele trei tipuri de servicii ale sistemului cloud computing sunt:

1. Software ca serviciu (SaaS)

Saas este o solutie inteligenta de furnizare a software-ului in care clientul beneficiaza de serviciile de care are nevoie, achitand doar un abonament cu acele servicii pe care le-a utilizat. Beneficiul major al SaaS este dat de posibilitatea utilizatorului de a evita cheltuielile de intretinere a unei eventuale structuri IT pe care acesta ar fi nevoit sa o achizitioneze si administreze si, in acelasi timp, sa functioneze la parametrii dati de cea mai performanta tehnologie.

Ca exemple SaaS mentionam: Google Docs, Microsoft si SharePoint Online.

2. Platforma ca serviciu (PaaS)

Prin platforma ca serviciu PaaS clientii au posibilitatea de a crea si gestiona aplicatiile si instrumentele necesare in sfera activitatii lor, in aceleasi conditii mai sus mentionate, fara a mai fi necesara achizitia infrastructurii aferente. De asemenea, prin intermediul Paas pot fi create noi functionalitati in aplicatii, iar inteligenta artificiala este dezvoltata considerabil.

Windows Azure este un exemplu al platformei ca serviciu, PaaS.

3. Infrastructura ca serviciu (Iaas)

Serviciile de infrastructura sunt posibile pe calea retelei de internet, care poate deservi cu succes o companie ce necesita toate componentele aferente infrastructurii respective, gazduite, de asemenea, de furnizorul acesteia.

Astfel pot fi furnizate capacitati de calcul, de stocare sau de retea, iar responsabilitatile precum instalarea, configurarea, securizarea si mentenanta software-urilor intra in responsabilitatea abonatului.

Pe langa principalele tipologii cloud computing enumerate mai sus amintim si STaaS care se refera strict la spatiul de stocare, cum ar fi Google Drive sau DropBox, sau CaaS (Comunicatii ca serviciu) avand ca obiect de utilizare variate solutii de comunicatii, cum este Microsoft Lync.  

Beneficii si avantaje privind solutiile de cloud computing

Independenta

fata de achizitiile desi necesare, adesea costisitoare, a echipamentelor si a infrastructurii specifice activitatii, face totusi posibila functionarea cu succes a businessului atunci cand apelezi la aceste servicii.

Securitatea

datelor, a informatiei, precum si siguranta conditiilor de gazduire a infrastructurii utilizate, intotdeauna a insemnat suficient de mult incat sa nu intre in discutie asumarea riscurilor. Este, poate, cel mai important beneficiu deoarece de ea poate sa depinda o intreaga companie.

Comfortul

este la maximum si nu afecteaza nici de data aceasta randamentul si eficienta activitatii, ba din contra, puteti dovedi o productivitate sporita intrucat utilizati servicii si echipamente de inalta performanta, tehnologii inovatoare si sisteme de securitate eliminand din ecuatie costurile de achizitie, grija de intretinere sau gestiunea tuturor acestora.

Garantia

unei functionalitati optime a sistemelor si a infrastructurii IT atrage intotdeauna interesul si inspira siguranta, mai ales atunci cand ai convingerea ca ai luat cea mai buna decizie in ceea ce priveste alegerea unor parteneri de elita si de incredere.

Oferirea de Solutii personalizate

in conditiile unei liste de necesitati distincte inseamna un argument in plus pentru a apela fara exitare la o companie specializata in produsele si serviciile pe care ti le propune. Analiza acestor nevoi, de asemenea, fac obiectul nostru de activitate si ti-o punem la dispozitie cu acelasi profesionalism.